Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2023“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2023“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2023).

EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom Europske unije. Ova nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Od 2006. godine Europska nagrada za promicanje poduzetništva nagrađuje izvrsnost u promicanju malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Otkad se dijele EEPA nagrade prijavljeno je više od 3.000 projekata koji su pomogli stvaranje više od 10.000 novih tvrtki. Ciljevi nagrade su priznavanje uspješnih aktivnosti i inicijativa za promicanje poduzetništva, izlaganje i dijeljenje primjera najbolje politike i primjera poduzetništva, povećanje svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu te poticanje i promicanje potencijalnih poduzetnika.

Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnike, obrazovne programe te poslovne organizacije. Kandidati se svojim projektima/inicijativama natječu za EEPA 2023. nagradu u jednoj od ukupno šest propisanih kategorija natjecanja:

  • Promicanje poduzetničkog duha;
  • Ulaganje u poduzetničke vještine;
  • Potpora digitalnoj tranziciji;
  • Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja;
  • Podupiranje održive tranzicije;
  • Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u tijeku ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat/utjecaj na razvoj npr. grada/općina u razdoblju od 15 mjeseci.

Prijava se dostavlja na hrvatskom jeziku, elektroničkim putem do 26. svibnja 2023. godine.

Natjecanje za EEPA 2023 odvija se u dvije faze:

  • u prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje dalje prijavljuje na EU razinu;
  • u drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.

Više informacija na OVOJ poveznici.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content