Na sjednici Vlade usvojen Program razvoja brdsko-planinskih područja i Program održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja

Na 103. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 24.02.2022. usvojena je Odluka o donošenju Programa razvoja brdsko-planinskih područja i Odluka o donošenju Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja.

„Za razvoj brdsko-planinskih područja tim Programom definirana su tri ključna cilja“, rekla je državna tajnica Đurić i objasnila kako se radi o povećanju zaposlenosti, demografskoj revitalizaciji i ublažavanju specifičnih geomorfoloških, klimatskih i prometnih ograničenja.

„Kako bi se ciljevi uspješno proveli, Program predviđa 10 mjera, dok je indikativna vrijednost planiranog ulaganja 960 milijuna kuna“.

Povećanje zaposlenosti ključna je i nužna pretpostavka ekonomske i socijalne revitalizacije, te jačanja fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, kao i povećanja kvalitete života stanovništva. Kada je riječ o demografskim ciljevima, Program omogućava povećanje broja poduzeća i OPG-ova, te broja zaposlenih po pojedinom poslovnom subjektu koji će inicirat pozitivne višestruke učinke u lokalnim zajednicama u smislu povećane produktivnosti, smanjenja fiksnih troškova poslovanja, ali i djelovanja ekonomije razmjera.

Povećanje zaposlenosti ključna je i nužna pretpostavka ekonomske i socijalne revitalizacije, te jačanja fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, kao i povećanja kvalitete života stanovništva. Učinci ostvarenja ovog cilja očekuju se u povećanju ekonomskih, socijalnih, fiskalnih i demografskih kapaciteta brdsko-planinskih područja, te smanjenju  regionalne neravnoteže u odnosu na ostala specifična područja Republike Hrvatske.

Više o usvojenom programu razvoja na OVOJ poveznici.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content