Vlada donijela Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030.

Vlada je na sjednici  31. ožujka 2022. godine donijela Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030. Ovaj program donosi se temeljem članaka 47.b. Zakona o gradnji, u svrhu ispunjenja strateškog srednjoročnog cilja postavljenog u Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada.

Provedba Programa obuhvatit će energetsku obnovu zgrada neoštećenih u potresu, ali i obnovu zgrada oštećenih u potresu, kojima se daje mogućnost da, uz konstrukcijsku obnovu ili nakon nje, provedu i energetsku obnovu zgrade. 

Izvor sredstava za sufinanciranje energetske obnove zgrada će biti primarno EU sredstva i to Mehanizam za oporavak i otpornost za razdoblje 2022. do 2024. zatim ESI fondovi koji će biti na raspolaganju za programsko razdoblje od 2021. do 2027. te također sredstva iz drugih izvora, poput Socijalnog fonda za klimu za razdoblje nakon 2024. itd.
 
Program doprinosi strateškom cilju kojim bi sve zgrade u Hrvatskoj do 2050. bile gotovo nula energetske ili s visokom razinom energetske učinkovitosti, a stopa energetske obnove ukupnog fonda zgrada planira se postupno povećati s 0,7% godišnje na 3% do 2030.

Više o navedenom Programu moguće je vidjeti preko OVE poveznice.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content