OPERATIVNI PROGRAM JAČANJA TRŽIŠNOG KAPACITETA SEKTORA VOĆA I POVRĆA ZA RAZDOBLJE 2021. DO 2026.

U sklopu hrvatskog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. komponente 1. Gospodarstvo, podkomponente C.1.5. Unaprjeđenje korištenja prirodnih resursa i jačanje lanca opskrbe hranom, uspostavljena je Reformska mjera C1.5. R1 – Uspostava mreže logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća. Cilj ove reforme je organizirati i povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava kroz organizacije proizvođača radi poticanja udruživanja, suradnje te razmjene iskustva i znanja. Reforma je usmjerena na poboljšanje položaja poljoprivrednika u sektoru voća i povrća te treba doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću. Provedba Reformske mjere će se realizirati kroz:

Cilj je ulaganja poboljšati konkurentnost sektora izgradnjom i opremanjem logističko distributivne infrastrukture za voće i povrće. Logističko – distributivni centar (LDC) imat će kapacitet od minimalno 3 000 tona skladišnog prostora (dugotrajno i/ili kratkotrajno čuvanje voća i povrća i/ili običnog prijamnog skladišta) i tome prilagođenog doradbeno – logističkog prostora (pranje, čišćenje, sortiranje, pakiranje; etiketiranje, unutarnja mreža prometnica) do maksimalno 12 000 tona skladišnog prostora i tome prilagođenog logističkog prostora. Izgrađeni logističko-distributivni centri trebaju raspolagati svim ostalim prostorima za rad i poslovanje LDC-a (uredi, prostorije za radnike, sanitarni prostori, nužni laboratorijski dio i dr.) te će koristiti obnovljive izvore energije i doprinijeti smanjenju otpada i rasipanja hrane.

Ulaganje će biti dovršeno do 30. lipnja 2026.

Prihvatljivi prijavitelji su jedinice područne (regionalne) samouprave. Trgovačko društvo osnovano od strane jedinice područne samouprave u okviru kojega će se provoditi projekt izgradnje i opremanje LDC-a.

Više informacija o operativnom programu dostupno je putem e-savjetovanja.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content